کشاورزی پارس

کشاورزی پارس - تهیه کمپوست قارچ دکمه ای

علیرضا خلت
کشاورزی پارس

فونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا ساز

لطفا از تمام مطالب دیدن فرمایید.

تهیه کمپوست قارچ دکمه ای

پرورش قارچ دکمه ای

تاریخچه- ارزش غذایی و ارزش دارویی

    برای اولین بارپرورش قارچ دکمه ای در کشور فرانسه انجام گرفت و در آنجا به صورت اتفاقی مشاهده شدکه برروی کود اسب قارچ دکمه ای رشد می کند. قارچ ها جزء موجودات تجزیه کننده هستندو فتوسنتز انجام نمی دهند. این گروه از موجودات دارای ارزش غذایی و دارویی بالایی هستند.بیشترین ارزش غذایی قارچ های خوراکی (صدفی ودکمه ای) مربوط به میزان پروتئین آنهاست. میزان پروتئین قارچ تازه بیش از دو برابر سبزیجات و سایر مواد غذایی است. بسیاری از ویتامین ها و مواد معدنی نیز درون قارچ ها وجوددارند. درون قارچ های خوراکی ترکیباتی یافت شده است، که ارزش دارویی داشته وضد سرطان وتومور می باشند. 

 

تهیه کمپوست

   به علت این که قارچها موجوداتی تجزیه کننده هستند می توانندبرروی بقایای گیاهی به زندگی خود ادامه دهند.به همین دلیل برای پرورش قارچ دکمه ای از کاه وکلش استفاده می شود.به محیط پرورش قارچ دکمه ای کمپوست گفته می شود.کمپوست لازم برای پرورش قارچ دکمه ای از بقایای گیاهی به اضافه کود حیوانی (کود مرغ و کود اسب)،کود ازت و سنگ گچ تشکیل شده است.جهت تهیه وتولید کمپوست هم می توان از فضای سربسته وهم از محیط بازاستفاده کرد.مراحل تهیه کمپوست درزیر آمده است:

1)مرطوب نمودن کاه از طریق خیساندن در داخل حوضچه آب ویا از طریق اسپری های پی در پی به نحوی که کاه کاملا مرطوب شود.

2)در این مرحله کاه باید با کود مرغی مخلوط شود.(به ازای هر تن کاه خشک 600 کیلو کود مرغ) این کود در دو مرحله با کاه مخلوط می شود،در ابتدا 400 کیلوکود را مخلوط کرده و بعد ازگذشت 5 روز200 کیلوگرم کود باقی مانده را مخلوط می کنیم وبه صورت کپه درآورده می شود.

3)به ازای هرتن مخلوط به دست آمده 25 کیلوگرم کود اوره برروی توده پاشیده می شود. این مرحله را اصطلاحا فایل کردن می گوییم.

4)روز دهم کپه را زیرورو کرده و نوبت قالب زدن می شود.مخلوط موجودرابه صورت قالب به ارتفاع وعرض 2متروباطول مورد نیاز تهیه می گرددو2تا3 روز بعد توده را به وسیله چهار شاخ زیرورو کرده ودوباره قالب می زنیم.

5)100 کیلوگرم کربنات کلسیم یا پودرسنگ جهت جلوگیری از تجمع آمونیاک درون توده به قالب اضافه

 

کرده ،باز مخلوط را به هم زده ومجددا برای بار سوم قالب زده می شود

نکته :مرحله قالب زنی بهتر است جهت حفظ رطوبت و جلوگیری از خارج شدن مواد غذایی در فضای سربسته صورت گیرد.(درهنگام تهیه کمپوست زمین محل کمپوست سازی باید دارای شیب مناسبی بوده ودر انتهای آن حوضچه ای جهت جمع آوری آب خارج شده واستفاده مجدد از آن وجود داشته باشد.آب جمع آوری شده در حوضچه بااستفاده از یک پمپ مرتبا برروی کمپوست پخش می شود.)

 

 

 

پاستوریزه کردن کمپوست

این مرحله بعد از پایان سومین قالب زنی وجهت از بین بردن کلیه عوامل میکروبی و حشرات مضر می باشد.برای این منظور در محل پرورش قارچ سالن های خاصی طراحی می گردد،که کف این سالن ها بتونی و دارای شیب ملایم می باشد.توده کمپوست به داخل سالن های پاستوریزه منتقل شده ،به مدت 12 تا 15 ساعت،توسط دستگاههای شوفاژویا سایر وسایل گرمایشی دمای 60 سانتی گراد در سالن ایجاد می گردد. در اثر این دما تخم و لارو اکثر حشرات و عوامل میکروبی از بین میرود. پس از این زمان هر 8 ساعت یک در جه دما پایین اورده شده وزمانی که دما به 55 درجه سانتی گراد رسید ،به مدت 3 تا 4روز توده در همین دما نگهداری شده و سپس درون توده با استفاده از سیستم تهویه سالن پاستوریزه هوا دهی صورت می گیرد.به این ترتیب هوای آلوده وبوی آمونیاک از سالن خارج شده ومدت

کوتاهی دمای سالن را به 26 درجه سانتی گراد می رسانند،زمانی کمپوست اماده شده که بوی آمونیاک نداده و رنگ ان قهوه ای شده و کاه وکلش نرم وپوک شده وشکل خود را ازدست نداده باشد. رطوبت مناسب کمپوست 71 درصداست واین زمانی است که در اثر فشردن از کمپوست آب نچکد. به طور کلی از هر تن کاه خشک ،3تن کمپوست می توان به دست آورد.


موضوعات مرتبط: تهیه کمپوست قارچ خوراکی دکمه ای

تاريخ : دوشنبه بیست و چهارم دی 1386 | 9:22 قبل از ظهر | نویسنده : علیرضا خلت |
لطفا از دیگر مطالب نیز دیدن فرمایید
.: Weblog Themes By SlideTheme :.